Anunțul istoric pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. Ce se întâmplă cu combustibilul pentru miliarde de șoferi

de: Andrei Simion
13 04. 2020

Dacă ești șofer, poate ai observat că-n ultima vreme prețurile la benzină și motorină au scăzut considerabil din cauza pandemiei de coronavirus. Dar lucrurile s-ar putea să nu dureze la nesfârșit.

Economia mondială e puternic afectată de pandemia de coronavirus. Prețul petrolului s-a dus la vale de la început de an și până în prezent și, în aparență, e o veste bună pentru șoferi. Asta pentru că benzina și motorina s-au ieftinit puternic în ultima perioadă.

Cotația Brent de la Londra, în funcție de care se calculează și prețul din România, era luni, 13 aprilie, la aproximativ 31 de dolari. Este o scădere abruptă față de începutul anului, după cum îți explicam AICI. Dar situația s-ar putea să nu dureze mult pentru că OPEC – Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol – a pregătit terenul pentru momentul în care economia va începe să-și revină.

Și s-a ajuns la un acord istoric.

Anunțul istoric pentru cei cu mașini pe benzină și motorină

Principalele state producătoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, s-au înțeles să mai strângă un pic robinetul. Astfel, s-a decis asupra unei scăderi a producției în încercarea de a susține prețurile, pe fondul pandemiei cu noul coronavirus și al unui „război al prețurilor” între Rusia și Arabia Saudită.

„Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea producției statelor membre ale OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Rusia și alți producători de petrol) cu aproape 10 milioane de barili pe zi, începând de la 1 mai”, a spus pe Twitter ministrul kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel

La rândul său, ministrul mexican al energiei, Rocio Nahle, a confirmat că s-a ajuns la un acord privind o scădere a producției cu 9,7 milioane de barili pe zi începând din mai și le-a mulțumit membrilor OPEC pentru susținerea acordată, potrivit Reuters.

Din cauza pandemiei de coronavirus, prețul petrolului s-a dus la vale. Cererea a fost scăzută, iar oferta era deja excedentară, așa că prețul s-a prăbușit. Era de așteptat, așadar, o intervenție din partea OPEC, întrucât țările din organizație nu sunt mulțumite cu un preț atât de mic. Ar fi de așteptat, așadar, ca și-n România, prețurile la benzină și motorină să urce, din nou, începând cu lunile mai-iunie.

Dacă vrei să urmărești evoluția prețurilor, ai la dispoziție Monitorul Prețurilor, platformă lansată de Consiliul Concurenței.  În ceea ce privește căutarea, poți seta locații de comercializare în jurul locației sau pe un anumit traseu. Poți căuta și pe localități. Poți căuta și pe-o anumită rază, în caz că nu mai ai mult combustibil și vrei să alimentezi la un preț bun.